fablab

Wat is een fablab?

Fablab staat voor fabrication laboratory. Het is een werkplaats waar je naartoe kan gaan indien je gebruik wenst te maken van machines zoals een 3D-printer, een lasercutter, een vinylsnijder enz.

Vanaf welke leeftijd kan je het fablab gebruiken?

In fablabDeMakerij is iedereen welkom vanaf 16 jaar. Ben je jonger dan 14 jaar, dan kan je één van onze techniekkampen volgen. Jongeren tussen 14 en 16 jaar kunnen ook gebruik maken van het fablab onder begeleiding van een volwassene.

Voor wie is het fablab bedoeld?

Het doelpubliek van fablabDeMakerij zijn alle mensen uit Merchtem en omgeving die graag hun creatieve ideeën tot leven doen komen. Dat kan gaan van een leerling die voor de lessen Nederlands de opdracht krijgt om een nieuw toestel uit te vinden of een student architectuur die een maquette moet maken. Maar ook de man die na zijn werkdag graag nog wat knutselt in zijn garage en daarvoor een 3D-printer wil gebruiken of de vrouw die ervan droomt een webshop met zelfgemaakte oorbellen te starten kunnen terecht in het fablab van Merchtem.

Zijn de machines niet moeilijk te bedienen?

De fablabmachines en de bijhorende ontwerp- en besturingssoftware werden de voorbije jaren al door honderden kinderen tussen 10 en 14 jaar gebruikt tijdens de techniekkampen. M.a.w. iedereen met een beetje interesse, kan op een zeer korte tijd met deze machines aan de slag.

Je hoeft niet echt een aparte opleiding te volgen. De bediening van de machines wordt uitgelegd wanneer je ze voor de eerste keer gebruikt.

Wat moet je betalen?

De toegang tot fablabDeMakerij is gratis. Dus ook iedereen die gewoon een kijkje wil komen nemen, is van harte welkom.

Voor het gebruik van de machines heeft fablabDeMakerij een eigen munteenheid, de maker. Hoeveel makers je moet betalen hangt af van de tijd dat je de machines gebruikt. Makers staan op een makerkaart die je ter plekke kan aankopen.

Meer info over prijzen en makerskaarten